Valg af bogholder

, ,

En af mine bogholder-kollegaer har tidligere skrevet dette blogindlæg.
(Jeg har dog rettet en lille smule i det.)

 

Allerede når man overvejer at starte som selvstændig, bør man have med i overvejelserne at hyre en ekstern bogholder.
Alle de freelance bogholdere, som jeg har snakket med, ved, hvad man skal være opmærksom på ved opstart. Det kan f.eks. momsregler, B-skat, fradragsregler mm. Det er ting, som en revisor naturligvis også ved, men timeprisen for en freelance bogholder er væsentligt lavere.
På et møde sammen hvor I koncentrerer Jer om at få dit regnskab ajour. Så bliver tvivlsspørgsmål ryddet af vejen med det samme. Sidegevinsten ved det er, at du selv bliver mere struktureret, hvis du ikke er det i forvejen.
Jeg har lagt mærke til, at mange er i tvivl om, hvilket regnskabsprogram de skal bruge. Der er mange gode små programmer i dag, og de fleste bogholdere kender dem. Derfor kan du spare tiden, som du skal bruge på at sætte dig ind i de forskellige programmer for at vælge. Personligt har jeg E-Conomic som favorit. Det er et meget overskueligt program – og så kan man både læse og se hjælpevideo, hvis der dukker tvivlsspørgsmål op.

Hvad får man for pengene?
For en timepris mellem 400- til 700,- får du rigtig meget. På 2-3 timer kan bogholderen sætte regnskabsprogrammet op og klæde dig godt på, hvis du selv vil stå for det hele eller bare nogle få ting. Derefter kan du lave en aftale omkring bogføring – som passer dig i din virksomhed – om det er en gang om uge hos dig eller 1 gang op til moms hos din bogholder – kort sagt den løsning der passer bedst for DIG. Udbyttet er at dit bogholderi altid er ajour, og er det en dygtig bogholder, kan du hver måned få en indikation af, hvor du økonomisk er på vej hen. Overvej, hvad du skal bruge bogholderen til, for nogle er ”bare” bogholdere, mens andre også er gode til idéudvikling, har et godt netværk (da de har mange forskellige kunder) eller fungerer som sparringspartnere og i nogle tilfælde endda kan deltage i bestyrelsesmøder.

Tænk over hvor meget du skal udføre hos din kunde for, at få tjent denne “udgift” ind sammenlignet med det antal timer som du selv skal bruge på det… timer som går fra din egen virksomhed.